Коментувати також можна з та

Пт, 26.04.2024, 07:25
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Де Ви проживаєте?
Всего ответов: 974

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

ПОПЕПЕЛЮШКА 2-59


          А в цей час Гнат Дмитрович місця собі не знаходив — і було з чого. Адже прокинувсь у ліжку, мов від потужного поштовху - тому і відразу підхопився не ноги. Першим бажанняи було запалити і негайно, бо набираючи обертів в хворому серці підіймалася тривога, природи якої він не знав, але відчував, що це не просто так, що має вона під собою жахливе реальне підгрунтя. Але ж яке? І раптом згадав — саме у цей час Лада повертається до міста, бо вже на дванадцяту було призначено її зустріч із редакторами київського часопису, які, полишивши усі важливі справи, прибули до їхнього, хоч і великого, але все ж провінційного міста заради зустрічі з молодим та незаперечним обдаруванням у фотожурналистиці, тобто його дочкою. Невже щось сталося на трасі? А якщо дтп? А це цілком ймовірно. Он скільки потужних камазів і кразів - то гравій везуть, то цемент. І усі поспішають, мов навіжені. А куди, куди? Хіба хвилина у такій довгій справі, як будівництво, щось вирішує. Та ні! План, план і вище плану? А що ж тепер робити, як сталося найстрашніше? Ні, краще і не думати про таке, бо бо неможливо навіть уявити, як жити із таким. Занило серце. Страшено підвищився пульс, мабуть і до двохсот наблизився. Тільки цього не вистачало. Адже кожної миті може так статися, що прийдеться кудись їхати, про щось домовлятися, а точніше вмовляти когось. А як вже пізно і найстрашніше таки відбулось? І навіщо тілько відпустив він її від себе? Навіщо не відмовився від держвипробувань і не поїхав на водосховище із ними? А тепер за дві доби тільки но на годинку приліг...і таке. Та ні! Намагався заспокоїти себе він. Адже нічого ще не відомо.Хіба що різке пробудження і неймовірний жах, що охопив усього і обдав холодним потом. Ні, не можна так. Треба діяти. І він потягнувся до рурки. Кілька хвилин, і його було повідомлено, про чорну “волгу”, яка в останню мить уникла лобового зіткнення із камазом, що якимсь дивним чином опинився на зустрічній смузі автотраси. Правда записати номери і скласти акт не вдалося, бо учасники пригоди дуже швидко роз'їхалися, і де перебувають тепер, невідомо.
У Гната Дмитровича відразу відлягло від серця. Адже зіткнення не сталося Адже той білявий хлопець, що був за кермом, Микола, здається, виявився не промах і вивернув “волгу, з-під самісеньких колес потужної автівки. І завдяки його блискавичній реакціїї і вправності його Лада жива і неушкоджена. І це вже вдруге за тиждень сам Бог, а як не він, то зто ж, рятує його кровиночку від неминучої здавалось би смерті. А як би на миколиному місці опинився огрядний боягуз Валентин, то зіткнення б було неминуче. Ні, і справді, Бог діє вчасно і влучно. Треба буде таки піти до церкви і поставити свічки за здравіє двох справжніх рятівників Лади. А тепер час подбати трохи і про себе, бо серце ніяк не вгамовується. Підвівсь із глибокого фотелю, діставсь шафи, відчинив скляні дверцяти і потягнувсь за ліками. Перш за все, це нитрогліцерин під язик покласти, він - його швидка допомога, хоч і призводить до головного болю і легкого запаморочеення. Так, розсмоктався, а тепер також під язик, але вже валідол, саме він пом'якшує різку дію нитрогліцерину. Ну, за цим і про зниження частоти пульсу можна попіклуватися. Для цього в нього ціла батарея флакончиків, до якої входять і пустирник, і волокардін, а закусити усі ці напої варто підвищеною дозою добро знаного препарату бісопрололу.
Ось так поступово Гнат Дмитровивич і привів себе до належного стану, а головне заспокоївся настільки, що навіть задрімав у фотелі, а тому і не почув вхідного дзвоника. Мирослава зазирнула до його кабінету, та, побачивши, що він спить, потихеньку і вийшла назовні, причинивши за собою двері. Тому і не почув господар, як загоняли “Волгу” у гараж, як прощалася капітанша , Лада із членами своєї команди. Як підіймалися дві господині, молода і стара, по рипучих дерев'яних сходах до вітальні, а потім пили в ній, Лада міцну свіжезмелену каву, а Мирослава слабенький, другої заварки чай і тихенько перемовлялися. Потім настав час ладиних приготувань до важливої ділової зустрічі. Дзюрчала вода у душі, бігала коридорами Мирослава із прасками, рипіли дверцята чисельних платяних шаф із ладиними нарядами, вмикались і вимикались бра і торшери, щоб краще підсвітити молоду господиню у слушному для ділової зустрічі вбранні, витягались і ховались тюбики із кремами і помадами, флакони із фраецузськими духами, найякісніші туш і тіні, а на самий кінець пудра і рум'яна. Ось тільки тоді у повній вже бойовій зазирнула Лада до батька. Вона думала, що він ще спить і хотіла лише чмокнути його у щоку, та Гнат Дмитрович на той час вже прокинувсь і поступово приходив до тями, потихеньку позіхаючи у кулак. Почувши легкий рип дверей, він озирнувся і, побачивши перед собою доньку єдину і неперевершену у діловому добре підігнаному по стрункій фігурі одязі, відразу одним рухом підхопився, швидко наблизився і міцно притис її до грудей.
-Ладочко моя! Сонечко моє! - хрипко вирвалося з його грудей, - а я все відчув і дізнався про все. Божечки! Як ти налякала мене! Божечки!
-Татку! Таточку мій! - відгукалась до нього донька, - Ти не лякайся так! Адже це шкодить твоєму хворому серцю. А про мене не турбуйся, я заговорена, певно, заговорена і на щось Богові на цьому світі ще потрібна. Тому, хоч і в саму останню мить, а із пазурів смерті все ж виривауся. Все буде добре зі мною, все, А тепер відпусти, бо я вже спізнююсь і не притискай ти мене так, бо зімнеш увесь мій діловий костюм і зітреш увесь макіяж з мого личка, над яким я так довго пропрацювала. Адже сам знаєш — зустріч ця вкрай важлива для мене. Ще дочекаєшся, про твою дочку писатимуть у найповажніших часописах. А тепер, годі, годі! Побігла я, бо зрізнюсь вже, дуже спізнююсь.
Грюкнули двері кімнати, зарипіли схожинки, гримнули більш потужно великі двері вхідні, і знову у великому будинку настала суцільна тиша. Дмитро Гнатович, нарешті повністю заспокоївшись , повернувся до спальні і поринув у рятівний сон, якого так потребував його вкрай виснажений нескінченими справами і домащніми негараздами організм. А Мирослава, нарешті впенившись, що її чоловік, а скоріше хазяїн, до якого вона найнялась колись хатнею робітницею, по-справжньому відпочиває і тілом і душею, зайняла своє улюблене місце на веранді у плетеному кріслі-гойдальці із в'язальними спицями і мотками верблюжої пряжі, яку Дмитро Гнатович привозив їй із відряджень до Байкануру, де бував у службових справах кілька разів на рік. Що насправді відбувалось у тому далекому Байканурі, вона погано собі уявляла, а ось вепблюжу, хоч і достатньо жорстку і навіть колючу на дотик пряжу неабияк поважала, бо тепліших шкарпеток і рукавичок, ніж саме із неї вона ніколи не мала. А тепло вона полюбляла, бо неабияк потерпала від раннього ревматизму, який мабуть заробила ще у ранному дитинстві, вибігаючи напівгола з хати на мороз за нескінченими дорученнями лихої мачухи.

А тим часом молода господиня Лада, поразкладала на великому столі для засідань одного з державних видавництв чисельні стоси фотокарток, зроблених за різних обставин і у різних куточках могутньої радянської держави, але усіх їх об'єднувала у єдину могутню симфонію фарб і образів незаперечна майстерність і талановтість авторки. Представники столичного часопису схвально хитали головами і виголошували при цьому чимало схвальних слів на Ладину адресу. Та такі, що у молодої майстрині він них раз за разом обертом йшла голова. У кінці ж вдалих перемовин представниками часпису було відібрано чотири фоторепортажі з метою найшвидшої публікації у найближчиї номерах. Виходила Лада з кабінету з високо піднятою головою і сяючими очима, а жалкувала тільки про те, що поруч із нею у цю знамену мить не було того, про якого вона так палко, та так безналійно марила. А той у цей час, стрибнувши до продавленого майже до підлоги ліжка у гуртожитку, куди їх із Миколою, хоч і неохоче та все ж впустили, спав, як то кажуть без задніх ніг, і навіть постріл над самим вухом, чи навряд би його пробудив. Так вже втомився.
 

Додав: вершник (23.03.2015) | Автор: © Юрій Іванов
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1374 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 3
avatar
1 iv-ann • 20:11, 23.03.2015 [Лінк на твір]
Читаю все спочатку , читати ... не перечитати... сподобалось ! 55555
avatar
0
2 leoniddebelyy • 04:44, 24.03.2015 [Лінк на твір]
Яка гарна мова і як цікаво! respect hands
avatar
0
3 karas • 07:16, 24.03.2015 [Лінк на твір]
Треба мати багато терпіння , щоб отак читати ... може пора щось змінити ?.. ( про це згодом) 55555


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz