Коментувати також можна з та

Чт, 25.04.2024, 21:25
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Де Ви друкували поезію?
Всего ответов: 421

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

Варвари


 

Варвари

Рівень розвитку людини дав їй можливість зайняти у філогенетичному дереві органічного світу найвищу сходинку. Всі ми належимо до виду  Людина розумна (Homo sapiens). Свідомість і мислення – ось те найважливіше, що відрізняє нас від тварин. 

Тому вражає ставлення людей до природи. Чому ми, іноді, так низько опускаємося по відношенню до неї? Кожен шукає для відпочинку чисті, привабливі куточки природи. А що залишає після себе? Порожні пляшки з-під горілки, пива, пластикові вироби, різні банки, пакети, папір та інше. 

Невже важко зрозуміти, що природа не заслуговує такого сталення до себе? Це так просто: папір зібрати, відходи   продуктів харчування, які можуть перегнити, закопати в землю. Все ж останнє треба скласти в пакет і забрати з собою, щоб потім викинути в спеціальний контейнер для сміття. Так, саме забрати з собою, а не залишати це для тих, хто приїде чи прийде сюди після вас. 

Приїжджають люди відпочивати на іномарках, з наметами, в дорогому одязі, а душа гнила. Вони не соромляться тих, хто відпочиває поруч. А все через вражаючу байдужість людей, яким абсолютно все одно. 
Ті, кому доводилося бувати в місті Севастополі, знають, як там чисто. Я була свідком того, як кілька перехожих зробили одночасно зауваження юнакові за те, що він кинув недопалок мимо урни. Без зайвих слів хлопець нахилився і підняв його. Це нормально. Ми повинні підказувати одне одному на наші недоліки в поведінці. 

Зовсім недопустимим є жорстоке ставлення до тварин. На березі Печенізького водосховища я побачила  близько  десятка величезних ставкових жаб… без задніх ніг. Вони були мертвими, але з відкритими очима. Жаби не валялися, а сиділи, спираючись на передні ноги, ніби готуючись до стрибка у вічність. Це було жахливе видовище. 

Жаб не умертвили, а просто повідрубували  їм задні ноги і викинули живими. Якби можна було спитати тих, хто це зробив, чи наїлися вони.
Людина – варвар! Це страшно!  Всі знають про те, що жаби підлягають охороні. Навіть для наукових дослідів їх відловлюють за спеціальним дозволом. 
Цих жаб-мучениць я зібрала металевою банкою, яка була тут же на березі неподалік, і закопала. 

Чому в нашій країні така низька культура громадян? Скільки б законів з охорони природи не було прийнято, всі вони будуть безсилі, доки кожен з нас не навчиться, в першу чергу, поважати себе і людей, які знаходяться поруч, а, отже, і природу, в якій ми живемо. Ми – частина природи і, в той же час,  її гості.  А гостям треба поводитися належним чином. 

Серпень. 2006 рік 

На фото Печенізьке водосховище. Вдячна автору за цю красу. 
Цікаво, що на цій світлині зображене саме те місце, де відбувалася  описана історія.

Додав: kraynyuk46 (18.03.2017) | Автор: © Крайнюк Надія
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1858 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 8
avatar
0
1 Оксанка • 19:21, 18.03.2017 [Лінк на твір]
Це, пані Надіє, наболіле. Я і сама частенько задаю собі ці питання. Тільки відповіді не знаходжу. Це якийсь збій у програмі , напевно, така свого роду неповноцінність. Сумно.
avatar
0
2 kraynyuk46 • 19:44, 18.03.2017 [Лінк на твір]
Дякую, пані Оксанко, за коментар. Це дійсно наболіле і не тільки у мене. У нас в селищі є молода жінка-активістка, яка веде природоохоронну роботу серед населення.  В хід іде все: роз'яснювальна робота, відеоролики, зустрічі з людьми, організовуються акції, спрямовані на підтримння чистоти в селищі. Все більше і більше у неї з'являється прихильників, які підтримують її почин. І я в тому числі. Будемо сподіватися, що рівень свідомості наших громадян підніметься до європейського. ***Хай Вам в усьому щастить! 
avatar
0
3 ruhlyvy • 02:08, 19.03.2017 [Лінк на твір]
Надя, питання охорони навколишнього середовища базується в усьому світі лише на двох речах:
1) Чіткому виконанні чинного законодавства УСІМА громадянами.
2) Внутрішній культурі цих громадян.
Все! Ми живемо в США вже 23 роки і чітко бачимо, що, коли в тюрму НЕВІДВОРОТНО йдуть заможні бізнесмени, заводи та фабрики котрих отруюють навколишнє середовище, а пересічних громадян однозначно штрафують за розпалене багаття в лісі, чи за залишене сміття після пікніка в парку, то все йде доволі гарно.
ГОЛОВНА, МАГІСТРАЛЬНА проблема в Україні полягає в ТОТАЛЬНІЙ КОРУПЦІЇ ВСІХ ТА ВСЬОГО! В Україні, в принципі, можна УСЕ. А, як так, то і чекати збереження природи навіть смішно! В Рочестері не так давно засудили на 3 роки жінку, котра втопила котенят в річці. Сусіди побачили те, донесли в поліцію, а ті вже розкрутили справу і тітоньку переправили до тюрми. Три роки - за трьох котенят! Думаєш, хоча б один сказав, що те є надмірно! НІ! Всі сказали, що суд був справедливий і рішення прийняте ЗАКОННО! Є питання, Надя? Ото ж-бо! Це є ПРАВОВЕ СУСПІЛЬСТВО ІЗ СТАЛИМИ СТОСУНКАМИ В НЬОМУ!
avatar
0
4 kraynyuk46 • 05:43, 19.03.2017 [Лінк на твір]
Отже, все тримається в залізних лещатах закону, якого неухильно дотримуються охоронці правопорядку. Виходить, що внутрішня культура відходить на другий план. А в нашій країні закони працюють не для всіх і не завжди. Стикалася з цим не раз, знаю. І основний камінь спотикання - це корупція. Згодна з тобою і дякую за такий розгорнутий і сильний коментар. Такі коментарі важливі навіть з пізнавальної точки зору. ***Не хворій і бережи себе! 
avatar
0
5 Asedo1949 • 15:21, 19.03.2017 [Лінк на твір]
Я вважаю, що все це від того, що ми перестали боятися і Бога, і Чорта. Мій тато, царство йому небесне, розказав мені один життєвий приклад. Під час війни у селі була повна анархія. Хто що хотів, те й робив. Особливо це було видно по будинку відпочинку(клуб). Бруд, недопалки, лайка і бійка - були невід'ємною частиною сільського життя, але коли "прийшов Румун з нагайкою"(його слова), то через тиждень вже нікого і нічого не можна було впізнати. Всі згадали, що вони люди і стали культурними, і все знов пішло прахом, як прийшли москалі.
Наші божки тільки багато говорять, а роботи не видно, хіба-що безмірне поповнення своїх кишень. Підтримую п.Бориса, ПРАВО -ПОНАД УСЕ!
avatar
0
6 kraynyuk46 • 20:40, 19.03.2017 [Лінк на твір]
Ну що ж, пані Катерино, може Ви й праві, і я мабуть схильна з Вами погодитися. І Бориса я повністю підтримую. Повинні працювати закони, і не на папері (бо вони ж таки у нас є), а на ділі. А от чому Вам не сподобалася ця робота, я не зрозуміла. 
Та це тепер не так уже й важливо. Добра Вам і успіхів на письменницькій ниві! З повагою!
 
avatar
0
7 Asedo1949 • 13:49, 20.03.2017 [Лінк на твір]
Чому Ви вважаєте, що не сподобалося? Якби не сподобалося, то і не було б коментаря, а так значить мене щось зачепило у Вашій роботі, що привернуло мою увагу і я висловила свою думку, як на мене по темі.
avatar
0
8 kraynyuk46 • 20:54, 20.03.2017 [Лінк на твір]
Все добре! Хай щастить! sm1  roze


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz