Коментувати також можна з та

Пт, 29.03.2024, 10:24
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1015]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2667]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1477]
Вірші про рідний край [805]
Вірші про мову [201]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [143]
Елегія [51]
Історичні вірші [288]
Вірш-усмішка [995]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [109]
Вірші про військових, армію [209]
Вірші про Перемогу, війну [408]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [332]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1214]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4418]
Філософам [1292]
Громадянину [861]
Метафізика [153]
Опитування для Вас:
Свій День народження ...
Всего ответов: 464

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

ПОПЕЛЮШКА 6-1


Стара поралась у кухні та раз у раз поглядала на стрілки великого електричного годинника, що висів на стіні напроти вікна. Ой! Лишечки! -тихенько побивалася вона, - а як не встигну, що тоді? Василь не полюбляє чекати. Нагадує завжди, що часу в нього обмаль. На справи ледь вистачає. А тут ще й вимушені затримки, із провини нелюбої матері, яку він і так ледь терпить поруч з собою.

Ой, лишечки! Та чому ж на переїзд погодилася? Жила б господинею у своїй хаті. І хай би казали, що вкрай занедбана та, що потребує негайного ремонту. Це б їй байдуже було. На свій коротенький вік, що залишився, вистачить, а про подальше і турбуватися не слід.

Так, так, але ж і залишатись на самоті серед роздраю і нестатків не мед було б. Не допоможе ніхто, і не захистить, а навпаки будуть через паркан напівзруйнований зазирати і насміхатися над старою дурепою, а як відвернеться чи замислиться на мить, то цупити останнє, хоч воно їм зовсім не потрібне.

Та годі, годі замисливатися над цим. Як би відмовилась і навіть опиратися почала, все одно підхопили б під пахви і силомиць перевезли до міського раю. Бо це їм потрібно було. А що потрібно їй самій, їм байдуже, адже не поважали ніколи, і з потребами її не рахувалися.

Ось і став той рай міський старій пекучишим за пекло. Та годі, годі побиватися, треба справу робити, бо Василь ось-ось прокинеться, а снідонок все ще не на столі. Із тривогою поглядає стара на стрілки електронного годиники, а ті невмолимо наближаються до одиннадцятої, а ось вже перейшли за неї.

Та встигла все ж стара, впоралась, сніданок по тарілках пораскладений і по чашках розлитий на столі стоїть. А ось вже у кабінеті сина двері ледь рипнули і почулися василеві кроки, човгаючі бо у капцях, наблизились до туалету і вщухли. Всілася стара на табурет і чекає, а у постаті напруга, у очах туга, бо не вільно все робить, а з-під палки.

Та ось нарешті почула стара, що полишив Василь туалет і перейшов до ванної кімнати. Задзюрчала вода, під її дзюрчання вона ледь не заснула та струснула головою і втрималась на межі дійсності. Ох, і довго миється Василь, наче кочегаром працює, а не за столм дні і ночі просиджує. Акуратист, куди там. Увесь в свого діда, а її батька. Той теж матінку її до нестями доводив нескінченними ранковими вмиваннями. Та та, хоч гримнути на нього могла, а вона хіба може? Звичайно, ні. А тому зчепила останні зуби в роті, крутить закуйовженою головою і мовчить, мовчить, а з очей вже сльози котяться. Та кому яка справа до її сліз?..

А тим часом дзюрчання води припинилося, почулося човгання, загуркотіли розчиняючись кухоні двері на роликах, і на порозі з'явився Василь — у махровому халаті в дивовижних визерунках, на ногах капці - м'якенькі без задників, ходи і насолоджуйся, а ось у неї фетрові, жорсткі, невісткою Інною придбані. Нестерпні для старих ніг, мов ті колодки, і ступні в них не відпочивають, а перебувають у вічній напрузі... Та невістці Інні це байдуже:

- Нащо, мамо, вам інші? Пошкандибаєте кілька років і в цих. Зате міцні і ніколи не розірвуться, як ваші попередні...

Слова невістки Інни ще в пам'яті не вщузли, а у вухах вже голос Василя:

- Мамо, їсти, та швиденько! Ніколи мені.

Підхопилася з табурету, підняла очі, примружені, блимаючі, а в них синове обличчя — мокре волосся ретельно розчесане, скельця окулярів аж сяють. Увесь охайний такий. Не підступитися до нього з жодного боку. А тому треба коритися його словам беззаперечно, як корилася колись словам свого батечка, на якого такий схожий син. І хтось сторонній, хоча і із самісеньких глибин їства підказує їй слушні слова:

- Сідай до столу, Васильчику, сідай! Сніданок на тебе чекає вже. А я поки у коридорі посиджи, щоб не заважати тобі. А як потреба яка виникне, поклич, я завжди поряд.

Василь схвально хитнув головою, і тієї ж миті підхопилась стара та й зачовгала до коридору. А Василь тим часом потягнувся ложкою до тарілки із вівсяною кашою. Ох і не полюбляє він цю кашу. З великою б насолодою гречану їв, гарячу із холодним молоком, та дружина знає краще, як і чим йому харчуватися, щоб не втратити остаточно залишків здоров'я, підточеного виразкою. Турботами дружини виразка перебуває у не найгіршому стані і майже нічим не нагадує про себе, та все ж завжди треба бути обережним, хоч і набридає це часом, та ще й як.

Впорався Всиль з вівсяною кашою і прийнявся за парову котлетку із курячої грудки. Ох, з якою б насолодою з'їв би він повну миску жирної тушкованої свинини у духмяній підливі, та дружина хіба що на свята піддається його потуранням:

- Любий! Я ж виключно про тебе турбуюсь. Том не заважай мені цього робити. Для тебе ж буде краще і звичайно для мене теж. А ось прийде твій день народження, тоді і відсвякуємо його за твоїм смаком.

Зітхнув Василь, доївши парову котлетку, і прийнявся за саморобний сир, про який ніколи не забувала дружина, та який вже не раз ставав йому поперек горлянки. А до сиру стара мати подала йому велику чашку узвару із сухофруктів, І узвар цей не до смаку — куди б більш влаштувала його хоч найменша, та все ж чашечка справжньої духмяної кави, до якої так тягнеться із ранку усе його їство. Та і тут дружина стоїть непохитно:

- Ні у якому разі. Зловживати кавою - вкрай шкідливо. Ось за вечерею, коли повернуся додому, тоді інша справа. І мені до смаку і тобі на користь перед довгою безсонною ніччю.

Та ось і з сиром і з узваром покінчено. Тут нарешті і дарує доля Василеві хоч якусь насолоду від їжи у вигляді вінегрету, що зазделегідь приготувала стара мати. Їсть Василь і аж мружиться від насолоди. Така смакота! Та ось і з вінегретом покінчено. Тепер залишається склянка холодної миненралки. Дружина каже, що саме ця минералка підтримує його у належному стані. Кілька великих ковтків і від сніданку можна переходити до нагайних справ. Але перед цим треба дозволити собі хоч найменше задоволення, а саме викурити довгу слабеньку сигарету, яка хоч якось зкомпенсує його вічні самообмеження. Дружина б звичайно не поставилась до цього схвально, але треба ж хоч колись розслаблятися, особливо під час такою виснажучої роботи, як написання дисертації у найкоротший термін, який він зміг дозволити собі серед невідкладних справ, що оточили його останнім часом з усіх боків, мов снігові завали.

Дописання найважливішої глави — це перше. Бо вариант, написаний кілька років тому, ще надто розпливчастий і непевний його вже не влаштовує. Треба додати останні екперіментальні данні, підтверженні розрахунками, а на останнє скласти слушне обгрунтування. Це найтяжче та найважливіше, бо без нього, вся його багаторічна напружена пряця так і залишиться лише більш-менш слушними здогадками. Та ні. Які там здогадки. Он скільки контейнерів із новими матеріалами і усі мають якості, які заклав в них саме він, і ніхто інший. Недарма ж кілька разів на тиждень приходять запрошення від закордонних вчених і підпрємців із запрошеннями. Керівництво його НДІ не в захваті звичайно, та видає що дуже вболюває за нього і готове надати будь-яку людську або фінансову допомогу. І надає. Із рипом, позіханнями та все ж робить. І це добре, бо сам би він давно захлинувся у вирі нескінчених невідкладних справ. А кілька років тому — відразу після розвалу Союзу, навіть у бік його дивитися не бажало. Утримувало на мізерній платні, та ще й погрожувало закрити його напрямок, як безперспективний. А звідки перспектива та мала з'явитися? З безгрошів'я? З відсутності найнеобхіднішого обладення? В експериментальній науці такого не буває. Вона стоїть на тому що кожна ідея, кожна знахідка повинна підтвержуватися вдало і на належному рівні проведеному експеріменті.


Додав: вершник (10.04.2017) | Автор: © Юрій Іванов
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1304 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 0


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
ivanpetryshyn: А, що ви від них очікували?
Вони ж мусять якось Ванькам і Ксюшам пояснити,
чому вони почали війну з Україною
і чому це- "правильно".

virchi: Зараз російська пропаганда звалює теракт на Україну. І не дивно - в усіх бідах на болотах "винні" українці та американці

virchi: Дякую за розміщення додаткових лінків - і на текст, і на відео в Ютубі, щоб розуміти мелодію!


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz