Коментувати також можна з та

Чт, 25.04.2024, 18:30
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Чи потрібна зміна часу на годину вперед/назад?
Всего ответов: 438

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

Кухоль на ланцюжку



Цей випадок стався зі мною восени 1968 року. Я, учень другого класу Остерської середньої школи №2 сильно захотів пити. Пити я захотів після великої перерви, під час якої перекусив булочкою з котлеткою, яку дбайливо поклала вранці в мій ранець бабуля. Для моїх молодих читачів скажу, що в ті часи в усіх школах були бачки з кухлями, з яких радянські учні повинні були пити воду. Для абсолютної більшості інших - це не було ніякою проблемою - підходили, брали з оцинкованого бачка кухоль (у нас в школі його прикували до бачка ланцюжком - "шоб не вкрали!"), підставляли під крантик, набирали і сьорбали. Але я ніколи і ніде не був, ЯК ВСІ - я не міг пити із загального кухля, яким користувалися десятки найрізноманітніших ротів. Бабуся - колишній медпрацівник, навчила мене, що правила особистої санітарії та гігієни - ЗАКОН. І я це сприйняв саме, як ЗАКОН. Я не міг напитися із загального алюмінієвого кухля. Ну не міг!

Але пити хотілося страшенно. І я вирішив схитрувати. Я підійшов на малій перерві до бачка в коридорі, нагнувся, відкрив крантик і став ловити, пересохлим від дикої спраги, ротом, цівку води. Я не присмоктався до цього крантику, як робили шкільні хулігани і двієчники - я ловив ротом тільки цівку води. Не встиг я зробити кількох жадібних ковтків, як чиясь рука схопила мене за вухо і боляче крутонула. Це була Катька - шкільна технічка.

Катьку ніхто інакше, ніж Катька, не називав, хоча було цій нещасній українській бабі років під 40. Катька була алкоголічкою і виглядала, як стара. На ній в усі сезони завжди були чорні роздовбані чоловічі черевики, пузирячися на колінах, "прості" бавовняні панчохи світло-коричневого кольору і запраний, рваний в декількох місцях сатиновий чорний халат. Обличчя в Катьки було синюшне, а волосся завжди було заховане під "коробочною" хусткою, які носили в селі українські тітки та бабусі. Катьку ніхто не любив в школі і діти дуже часто над нею потішалися, кидаючи навздогін: "Алкашка! Катька! Ги-и-и!" Я ніколи не робив нічого подібного - мене навчили вдома, що старших, які б вони не були, слід поважати. Проте, Катька ставилася до мене погано - чистенький, добре вихований єврейський хлопчик. Німий докір всьому її вигляду та суті. З подібним я стикався потім десятки разів. Як не дивно, але стикаюся і до цих пір - ТЕМНІ ненавидять СВІТЛИХ. Але зараз не буду про це, бо тема ця окрема і дуже велика.

- Ти шо, свиня?!, - засичала Катька мені в обличчя, обдаючи перегаром і часником, - усі діти, як діти, а ти, як та свиня! Он-де кухоль, пий з кухля!

- Вибачте... Я не можу з кухля...

- Як так?! Ти шо, самий кращий?!

- Моя бабуся каже, що в цьому кухлі - до чорта бактерій... Це небезпечно...

- Ти свиня! І бабця твоя - така ж!

Навколо нас стали зупинятися школярі. Вони реготали і їм явно подобалося, що цього чистьоху-жидка так чудово принизили. Я стояв повністю знищений...

Відбила мене від Катьки наша вчителька Панна Діомидівна (вона була родом із сибірської глибинки і там в них практикували такі дивні імена). Завівши в клас, Панна Діомидівна почала заспокоювати мене і говорити щось про те, що Катьку скоро викинуть зі школи і я не повинен звертати на цю алкашку уваги. Панна Діомидівна порадила мені брати з дому 250-грамову баночку з-під майонезу з кип`яченою водою. У нас були вдома такі баночки і притерті пластмасові кришки до них, але... Боже мій, як же було соромно відкрито пити з такої баночки і бути НЕ ЯК ВСІ!

З тих пір пройшло вже майже п`ять десятиліть, але цей випадок врізався в мою пам`ять назавжди. Я пам`ятаю все, що тоді сталося, до найдрібніших деталей...

Катька-технічка була звільнена зі школи трохи пізніше за прогули і запах алкоголю, який хронічно від неї виходив. Потім по нашому містечку пройшла чутка, що вона померла поганою смертю - згоріла у своїй хаті на п`яну голову...

Навіщо я все це зараз вам розповів? Ви знаєте, цей бачок, з прикутим до нього алюмінієвим кухлем, на мій погляд, був свого роду символом тієї епохи. Як і технічка Катька і школярі, які без будь-яких проблем і питань хлебтали воду з одного алюмінієвого кухля, прикутого ( "шоб не вкрали!") до бачка, мало не собачим ланцюгом.

 

08.04.14г.

 

На цьому старому-старому фото - будівля Остерського середньої школи №2. Її давно вже знесли і зараз там скверик...


Додав: ruhlyvy (11.06.2017) | Автор: © Борис Костинський
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1636 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 6
avatar
0
1 Asedo1949 • 11:15, 11.06.2017 [Лінк на твір]
Ваші спогади нагадали і мені про ті часи. Щось подібне було і в моїй школі, правда не алюмінієвий бачок, а емальована 20-ти літрова каструля і кружка не прив'язана. Як не дивно, але мене ця вода ніколи не притягувала, хоч про мікроби мені ніхто не розказував(не було медиків). Можливо мене виручало те, що я на великій перерві бігла до бабусі, яка жила неподалік, от вона мене і годувала, і поїла.
avatar
0
2 ruhlyvy • 13:28, 11.06.2017 [Лінк на твір]
Пані Катерино, Ви були таки щасливою, що Ваша бабуся жила поряд зі школою! 
avatar
0
3 kraynyuk46 • 18:57, 11.06.2017 [Лінк на твір]
Спогади - надзвичайно дивна річ. Прочитала твоє оповідання, і в пам'яті одразу з'явились дві одноповерхові будівлі моєї школи. Вони, до речі, і зараз ще стоять. Хоч на подвір'ї давно збудували нову триповерхову школу. Так от у нас також стояв такий алюмінієвий бачок з водою. Кружка, правда, була без ланцюжка. І воду ми набирали не з краника, а прямо з бачка. Антисанітарія? Так. Але, як не дивно, ніхто не хворів. 
Вірно, Борю, це штрих нашого минулого життя. 
Дякую за розповідь, яка навіяла такі спогади. Щасти!
 
avatar
0
4 ruhlyvy • 20:22, 11.06.2017 [Лінк на твір]
І тобі щира подяка, Надя, за розлогий відгук!   :respect:
avatar
0
5 leskiv • 16:58, 13.06.2017 [Лінк на твір]
Cподобалось! Намагалася пригадати з чого ми пили воду в нашій школі в ті часи, та ба! Не згадаю і край! Мабуть таки з якогось бачка пили.
avatar
0
6 ruhlyvy • 23:52, 13.06.2017 [Лінк на твір]
Дякую за відгук, пані Таміла! Ні з чого іншого в ті часи діти не пили, окрім бачків. В нас у школі сталася КОЛОСАЛЬНА РЕВОЛЮЦІЯ у 1975-му році, коли до будівлі підвели воду та зробили водяне опалення. Тоді ж у закутку зробили раковину і замість крана вкрутили такий собі фонтанчик. Це було ЩОСЬ! В перші дні до цієї поїлки стояла черга, щоби покуштувати того дива. Всі казали, що вода з фонтанчика надзвичайно смачна. Знаменитого бачка з кухлем на ланцюжку технічка винесла до сараю і то був акт проголошення НОВОЇ ЕПОХИ.   

:yes:
 


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz