Покидьок
Американський клен,російська
береза і три кущі калини під плакучою вербою. А ще – вітер. Пробирає до кісток.
Старезна хата збудована дідами – майстрами
--сокирою та пилкою. Замість цегляного фундаменту здоровенні дубові
пеньки. Вони уже встигли врости у землю і добряче підтрухнути. Стоїть будівля
біля дороги,яка вела колись у затишок села. Раніше ця садиба була першою,а нині
єдиною. Покидьок.
Наділ добротної землі не годував
сім*ю,заріс бур*янами,над якими каркали ворони та ще завивав собака. Звідки він
тут узявся? Худющий,забрьоханий вранішньою росою,лежав під кропив*ям,химерно
вмостивши на лапах голову.
За обніжком городу,ближче ото
туди, де чорногузи мостили гніздо,проглядалося кілька горбиків,прибраних
чепурним барвінком. На них лежать понівечені давністю літ – хрести. Прародичі
знайшли тут вічний спочинок. Високі яблуні ,груші,що було травневої пори,ховали
хату у білий пахучий туман,тепер безлисті,сухі та мовчазні. Виливши гіркі
сльози за життя – муку їхніх господарів,завмерли дивлячись у
височінь,виструнчивши сучки – руки,ніби вимолюючи добра і щастя душам покійних.
З голубого безкраю неба вчувалося подзвіння. Маленька сіра пташка сіла на
гілку. Її лункий спів ,з відтінком жури, нагадував голосіння.
Американський клен,російська береза
і три кущі калини під плакучою вербою ось і все, що пнеться до життя при в*Їзді
у зникле село.
Віє сумом…
|