Увесь на пагорбах – що місто, то фортеця. Чуже не візьмем – наше не замай! Людськая пам’ять, мов стежина, в’ється Крізь любий серцю Слобожанський край.
Летять, мов блискавки, у бій полки козацькі, Риплять вози засмаглих чумаків. У диких землях стали вої хвацькі На захист від навал степовиків.
До цих земель розпочалось тяжіння: Нащо ксьондзи, навіщо злий султан? За них життя гіркіше від полину – До слобожан – там наш, козацький стан.
Йшли звідусіль із заходу, із півдня І приставали до козацьких лав – Позаду залишалися всі злидні – Край Слобожанський радо всіх приймав.
Одружувались, землю обробляли, Споруджували села і міста – Над ними храми божі поставали – Блискучо – білі – в золотих хрестах.
Неслись у безкрай дзвони колокольні І осягали вже не дикий край: Тучні стада, комори хлібом повні… - Чуже не візьмем – наше не замай!
Минає час, та пам’яять не минає – І Харків, і Мерефа, і Зміїв Свох захисників не забувають Із слобожанських доблесних полків.
Моя мала та рідна Батьківщино! Не треба неба, як земний є рай – Блискучий перл в намисті України, Єдиний в серці Слобожанський край!
Йшов днями пішки, мчав в авто по трасах, Блукав в човні у притоках Дінця – Край Слобожанський! Велетень і красень! Хай путь твоя не знатиме кінця!
Мандруйте в світі, в космосі мандруйте, Та тільки пам’ять серця бережіть, Упам’яті в нащадків закарбуйте, Нехай не пригасає не на мить!
Риплять вози, у небі шлях Чумацькій – Чуже не візьмем – наше не замай! Міста – фортеці – в них полки козацькі Обороняють Слобожанський край.
Чудовий вірш де з'єдналось минуле, сьогодення і прийдешнє! Та старі болячки - наголоси, які міняють смисл: ТУчні - вгодовані, ТучнИй - це короткочасний дощ з грозою, прИтоках - має бути притОках. А що є "дзвони колокольні"? Ось такі дрібязки залишають осад неприємний. Те ж саме у віршах "Падолист", "Спорідненість". Бажаю успіхів!
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")