дякую, пані Наталю! приємно, що читаєте, приємно, що подобається, приємно що пишете...
а молоко пряжили в руській (нашій) печі, в якій і хліб пекли... зараз можна зробити подібне, маючи духову шафу (духовку)... ставите молоко в духовку, температура -- мінімальна, щоб воно там не кипіло, а мліло... годин 4-6 воно там пряжиться.. стає кольору беж, густий беж... і дуже гарно пахне... син мій пряжить молоко в термосі -- тільки для Вас, Наталю, поділився "СЕКРЕТОМ ФІРМИ" : МОЛОКО ТРЕБА ДОВЕСТИ ДО КИПІННЯ (але щоб не закипіло.. тільки перший бурунець -- і знімаєте...) заливаєте в термос, закриваєте... якщо все це робите вранці, то під вечір пряженим молоком уже можна й смакувати... якщо в таке молоко додати сметани чи кефіру і знову в термос -- але не гарячим, а -- 40 градусів, і потримати там ще 4-6 годин -- вийде домашня ряжанка (пряжанка) -- тут головне, щоб термос був стерильним -- добре кип"ятком перед приготуванням стерелізований, бо, не приведи Боже, не та бактерія в молоко потрапить -- може все отруїти... при тому, про її потрапляння (мікробини патогенної) стане відомо після того, як ряжанка вже буде спожита...
бабця мої пряжили молоко в печі... красота і смакота була... магазинні продукти з такими назвами -- теж смачні... але то зовсім не те... бажаю Вам насолоди... в усьому...
в сільській печі -- не при вогні, а після того, як хліб спікся -- коли там, як в духовці... бабця і при вогні в печі молоко пряжити вміли, але вони біля нього увесь час стояли -- повертали горщичка "всіма боками" до вогню і присували його відсували -- щоб не кипіло, а таки мліло...-- чуть-чуть тільки покипало... там шкурочка така збирається.. і підсмажується... ммм...
дякую, пані Мурашко! приємно, що вірш Вам сподобався... а я молоко все життя "пристрасно" і вірно люблю... і корів люблю... розумні і красиві істоти...
радію, пані Алло, дізнавшись од Вас, що вдалося зберегти в складках (оборках) слів -- віддзвін ароматів лугових... гарно там... дякую за візит і відгук...
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")