Дзвенить монета - підкуп чи пожертва?...
СКАПУЮ КРОВ'Ю В РИМИ
Ось шкандибає Слово,
Втомлене в битвах грізних, Хтось його обезкровив В лапах своїх залізних. Знищене і обдерте, Сотні разів розп'яте, Наче душею мертве, Вбите жорстоким катом. Ледве кидає погляд В небо з жалів скорботне, В погляді стільки болю, Але вже зримий спротив. Кинута кимсь монета В церкві фальцетом стогне. Підкуп, а чи пожертва? Морок вростає в скроні... Знову бруківка, суржик, Беркут - криваві руки, В серці холоднім - стужа, Ближньому ближній - круком. Ворог, мов звір голодний, Душить дитя в колисці... Досить ярів холодних, Кров'ю в сиру землицю! Крути. Повстання. Поступ. Пам'ять не вдасться стерти. Скажем тиранам - досить! Рабство - це гірше смерті!
Знову поет-провісник Скапує кров'ю в рими В пошуках вічних істин, Хоче з'єднатись з ними. Прагне себе наситить Волею, наче птаха. Боже, зціли нас світлом! Дух воскреси із праху!
Навіяне Юрієм Тереном
|