Коментувати також можна з та

Пт, 26.04.2024, 23:28
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4423]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
У Вас є власний сайт?
Всего ответов: 551

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Українцям
 

Голосіївські оповіді (майдан)


 Ось вже декілька років паї громадян орендують два фермерства: «Модерн» на заході та «Комунар» на сході. Перше фермерство застосовувало найновіші розробки господарювання, намагалось якомога ефективніше і якісніше використовувати кожен клапоть землі. Воно вирощувало прибуткові культури: ріпак, соняшник, багато злакових. А друге – господарювало за дідівськими принципами і його поля були насаджені більш різноманітно  – від помідорів (яким часто не сприяли погодні умови) до льону, в тому числі й цукровим буряком. На його балансі функціонував поблизу села цукровий завод.

Орендарі фермерства «Модерн» розраховувались із власниками паїв грошима, а Грушин Іван Миколайович (одноосібний керівник «Комунару») видавав у якості платні – товари. Крім того в перерахунку західне фермерство більше платило людям ніж східне. Це і було наріжним каменем спотикання у відносинах селян. Вони самі того не бажаючи розділилися на «Модерянців» та «Комунарців».

Наприкінці осені, коли вже обидва фермерства повністю розплатились за орендавану землю, в Голосіївці з новою, небаченю раніше силою розгорнувся маштабний перерозподіл землі південних і північних територій зі східного фермерства до західного. Іван Миколайович не був задоволений такими подіями, тому різними методами намагався втримати орендарів. Першим його кроком було скорочення працівників цукрового заводу. Мовляв: «менше землі призведе до зменшення обсягів вирощеної продукції, а тому і до скорочення переробки цукрових буряків…». Самі ж працівники обурені таким рішенням організували поблизу контори «Комунару» демонстрацію протесту, тоді Грушин викликав поліцію і силоміць розігнав їх, мовляв вони заважали йому працювати. Люди говорили, що протестувальники прийшли зі своїми сімями (в тому числі маленькими дітьми), а міліціонери під час так званого«розгону» били всіх підряд. Це стало останньою краплею, тепер навіть власники східних паїв захотіли перейти до «Модерну». Серед них був і Василь Петрович.

-Це безсовісний бандит, шановні односельчани, досить ділитись на східняків і западенців, комунарців і модерянців, єднаймося заради кращого – лунав його голос на демонстрації вже в центрі села.

-В юго руках районна миліція – кричала у відповідь налякана подіями бабуся – вуни любого з нас в тюрму пусадять.  Та юго і так Бог накаже.

-На Бога надійся, але і сам не сплошай – запевняв Василь - Нас не спинити, разом ми сила, всіх не посадять, ми добємося свого.

-Але ж він закриє цукровий завод, де ми будемо заробляти на життя? – вигукнув Митрофан.

-Дорогі мої, фермерство «Модерн» побудує декілька таких заводів, крім того лише третина селян задіяна в цукропереробці.

-Ага, а інша виживає як може – вигукнув Серафим із натовпу.

-Замовкни – розлючено кричав оратор демонстрації – шановні односельці це наш ворог, він на стороні бандита Грушина, не слухайте його беріть в руки зброю і виходьте на двір.

-Синку, а проти кого ти будеш воювати? – промовив дід Панас, що стояв попереду слухачів Василя Петровича – А ти знаєж шо таке війна???

Самопроголошений оратор на хвильку замислився, а потім нахилився до Панаса і пошепки відповів: 

-Зброя це не обовязково вогнепальна чи .. холодна ну якщо Ви хочете то я скажу  людям, щоб виходили з парасольками.

Старенькому стало якось недобре від такого пояснення. Чому люди такі категоричні?  Чому постійно знаходяться бажаючі очолити акції протесту для своїх цілей, навіть якщо доведеться втоптати в бруд «опонентів». Дідусь обернувся та й пішов додому. Народжений працювати не розумів красномовства.

А позаду продовжували лунати слова:

-Не даймо зламати себе, почуймо разом зов покращення, година повстати настала! – здається це вже кричав Петро Гайка. Його слова були неначе продовженням запального виступу Василя Петровича.

Голосіївці добилися чого хотіли. Оратора Василя обрали «головою профсоюзу захисту прав орендарів». В селі говорили, що раніше на фермерстві «Модерн» навіть посади такої ніколи не було. Петро Гайка став його  першим заступником. Проте як зміниться від цього життя їхніх односельців покаже час.


Додав: укран (03.12.2013) | Автор: © укран
 
Розміщено на сторінці: Українцям

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1705 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 5
avatar
1 укран • 22:36, 03.12.2013 [Лінк на твір]
Дякую всім за прочитання!
Я теж бажаю для України кращого майбутнього, я теж хочу щоб ми вступили в Євросоюз.
В цьому оповіданні я хотів показати зворотну сторону сьогоднішніх подій. Для посилення реалістичності я використав слова із творів та коментарів на цьому сайті. Вибачте якщо щось не так.

Давайте вірити, що ми як і голосіївці доб'ємося бажаного...
avatar
2 Koshkina • 15:01, 04.12.2013 [Лінк на твір]
Люди завжди думають про матеріальне....У цьому наша проблема...Якщо буде правова держава і дорога молодим спеціалістам, то економіка стане прозорою , а не тіньовою.....А зараз лунають одні і тіж гасла, що ми, начебто , не можемо без Росії, економіка призупиниться. Зараз і так бідність наростає.
Коли була Помаранчева , то говорили : НАТО,- ні, Ющенко вбив першу дружину. А виявляється, що Росія сама перша співпрацювала з НаТО, а  дружина Ющенка живе собі спокійно. Тож треба включати мозги, дуумати.....
avatar
3 Asedo1949 • 17:54, 04.12.2013 [Лінк на твір]
Маєте рацію,п.Укране, час все розставить на свої місця, але так хочеться, не відкладуючи в довгий ящик, змінити Державу, вигнати цю нелюдську владу, може, за керування візьмуться молоді з іншим мисленням люди, які, дбатимуть про людей, а не про власні кишені. 55555
avatar
4 укран • 19:25, 04.12.2013 [Лінк на твір]
Дякую пані Ірино за коментар, дякую за відвертість.
В цьому оповіданні я хотів показати більше не матеріальну, а духовну сторону.
avatar
5 укран • 19:38, 04.12.2013 [Лінк на твір]
Дякую і Вам пані Катерино за висловлення своєї думки.
Вірити звісно хочеться, але не все так просто. Як Ви думаєте куди молодому й освідченому найлегше влаштуватись на роботу? Кажуть не помажеш не поїдеш, так невже ті, що самі "мазали" не будуть так само "замазаними", ой це наче замкнене коло. Але підтримую пані Ірину, матеріальне є другорядним, є речі набагато важливіші: честь, совість, віра у майбутнє, доброта і ще багато чого...


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
leskiv: Дякую за коментар. Вони не дурні, їх так "оболванила" їхня рашистська пропаганда,що витверезити їх можна лише з допомогою зброї. Інакше не зрозуміють, не дійде. Це як у фашистській Німеччині

kraynyuk46: Так і є, пані Таміло. " В СВО я защищал Родину бурятов" **




     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz