Рідне Слово – то Нації слава, обнова,
Щем сердечний і вічний натхнення вогонь.
Пригорнувшись душею до Рідного Слова,
Поринай у священну скарбницю його.
Бите, цьковане, безліч разів – у вигнанні!..
О, сумний мартиролог твоїх заборон!
Рідну Віру і Веди – усе на захлання!..
І втішається тим чорна зграя ворон.
Рідне Слово – бальзам і прикраса-обнова.
Рідне Слово – і куля, як треба, й огонь!
Пригорнися душею до Рідного Слова –
І відчуєш красу всю й могутність його.
Рідне слово, рідна мова - слова-синоніми. Якщо поступимося ними ради якихось політичних амбіцій кого б то не було, то вже й іти "на звитягу в боротьбі і труді" навряд чи доведеться. Проникливий вірш, пані Любов, живий. Читаючи такі вірші, дійсно, хочеться "пригорнутися до Рідного Слова". Душею.
Щиро дякую за Ваше патріотичне розуміння і правильну громадянську позицію! Вона суголосна з моєю! Слушно Ви зауважили: у жодному разі не можна поступатися ні мовою, ні землею, бо відновити, відродити навряд чи вдасться. Мову нашу так само треба захищати-обороняти, як і землю. Щасти нам у цьому! Ще раз дякую!
Ваша правда, шановний Земляче! РІДНЕ слово - це і справді не лише мова (мовлення), а й думка, і спосіб життя, і, головне, - ДУХ! Бо ж "як ми корабель назвемо, Так він нам і попливе"!
Вельми вдячна вам усім за таке активне обговорення, за Ваші коментарі, тобто - за вашу громадянську позицію! Я так само вважаю, як пані Наталка: "куди б не завелИ дороги" (правильний наголос усе-таки - "завелИ"), рідну мову не проміняю на жодну мову світу, не поступлюсь нікому. Бо вважаю, що можна поступитися лише місцем у транспорті, , але не мовою, тим паче - в рідній державі. Так, земляче, РІДНЕ СЛОВО - це й усне мовлення, і писемне, і навіть думки, бо мислить людина рідною мовою. Ще раз дякую за коментарі й оцінки!
Підтримую всіх коментуючих, що рідна мова - наймиліша, і хоч я розмовляю суржиком, та ловлю себе на думці, що думаю я рідною мовою, і мінятися ні з ким не хочу.
Дякую і Вам, мила пані, за підтримку і за Вашу українську мову та патріотичну позицію. Вважаю, не варто перейматися, якщо розмовляєте суржиком, і, тим паче, переходити на московинску, бо, мовляв, краще нею (ним, "їзиком"), ніж суржиком. Головне - розмовляти, а з часом Ваше мовлення вдосконалиться. ВСІМ ЩИРО ДЯКУЮ ЗА ЧИТАННЯ І ВИСЛОВЛЕНІ УКРАЇНСЬКОЮ ДУМКИ.
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")