Хто ми такі? Яке у нас коріння? Яким шляхом блукали увесь час? Чи будуть здатні нові покоління В майбутньому згадати нас? В якій країні ми живемо? Чи маємо історію нам рідної землі? І що ми для нащадків збережемо? Чи є у нас майбутнє взагалі? Чи є в нас гордість, слава і свобода? Чи є вогонь відваги, що в душі горить? Чи є у нас чарівна та природа, Що серце божевільно від неї тріпотить? Чи є у нас собори стародавні, Що захищають свій народ від лихоліть? Чи є культура і традиції ті славні, Що надійшли до нас крізь сивину століть? Чи є в нас честь і віра, що за неї Великі прадіди у битві полягли? Чи не даремно крові пролили своєї, Щоб у країні вільній діти їх жили? Чи є в нас мова власна солов’їна? Чи має наша нація ім’я? Чи є у нас держава, що зветься Україна? Чи є козацька дружняя сім’я? Чи є в нас пісня, що рікою ллється? Чи є в народу нашого душа? Чи маємо це все, чи лиш здається? Чи то лиш тільки мрія є чужа? Та ні, не мрія то і не омана, То є благословення, що послане з небес, То є країна наша – рідна і бажана, Одне з найдивовижніших чудес. Ми маємо усе, та не навчилися любити, У нас все є, однак не здатні цінувать, Ми звикли завжди чогось іншого хотіти, А те, що біля нас – не помічать. Все те, що ми отримали у спадок, Ми завжди боїмося визнавать, І що народу ми великого нащадок, Усе частіше стали забувать. Що є в нас мова і культура власна, Традиції є власні вікові, І що ми – нація велична і прекрасна, Соромимось зізнатися собі. Ми звикли по чужим законам жити, Чужі надбання звили поважать, І як нам в інших шану заслужити, Коли себе ще не навчились шанувать? І як збираємось ми далі жити? Який зоставимо позаду себе путь? І що ми зможемо онукам залишити, Коли настане час у вічність зазирнуть? Так хто ж ми є? Чи довго доведеться Собі таке питання задавать? Чи, може, хтось нарешті схаменеться, Щоб відповідь почати вже шукать?
|