(вірш-фантазія)
(до 180-річчя із народження Т. Шевченка)
-Де були?
-Далече
–
На горі Чернечій
Там траплялися вночі
Надзвичайні речі.
…Тільки сонечко за обрій
Барвистий сідало,
Біла чайка з почтом воїв
К горі підпливала.
І виходили на берег
Важкі і кремезні
Козаченьки кроком певним
З мечем величезним.
І несли меча на гору
По крутому схилі
І схилялися в покорі
Священій могилі.
-Здоров будь, Тарасе!
Душі в нас не вгасли.
Ми поборемось іще
За Вкраїни щастя.
Меч виблискує у світлі
Місяця ясного,
І воскреслі душі квітнуть,
Позбушись сумного.
А над гОрами і степом
Зіжглись багряниці,
І ступив з небес на землю
Тарас в плащаниці.
Навколішки козаченьки
Круг Тараса впали,
Сколихнулись їх серденька
В єдинім запалі.
А Тарас окинув оком
Козаченьків вірних,
Та й сказав: - минули строки
Нещасних і бідних…
Уставайте, та всі разом –
За меча хапайтесь…
Як діждались свого часу,
То вже не вагайтесь!
…Щез Тарас і тільки вітер
Гуде і віщує:
Ним розноситься по світу
Тарасове: чую!
Вслухаються козаченьки,
А ми з ними разом…
Відкидайте витребеньки
Та йдіть за Тарасом.
-Де були?
-Далече –
На горі Чернечій.
Ой, траплялись там із нами
Дивовижні речі.
18.02.1993
|