Лемківский я`зик Лемківска мова лєкция 20-та.
Лемківский я`зик
Лемківска мова
лєкция 20-та.
Приназивни`ки,
а, в нас- при`йменники,
ті- при назвах,
ті- при йме`нах-
діся, ти ни йди ду мени.
они били в нас вче`ра...
чи вже по`дана вечера?
тамтот чло`век і`де ду нас:
ка`жи, шу ни можи биз нас.
треба жда`ти ду субо`ти,
кули` ни буди рубо`ти.
а, то всьо єст для ня?
то значит- для ме`ни?
так, для те`би єст то всьо,
шу синє і зиле`ни.
ми сми з Гамери`ки.
а, ми сми- з Галичини`,
ну, а ми сми- с пунад Сяну,
али скажіт шу - с Пулі`ся
тому пану.
достал єм подару`нок-
я діставім пуда`рок-
трохи сала, трохи шкварок.
окрим тебе, вшитки- гев,
крім теби- всі є тут,
а, шо роблят?
шось миту`т.
серед всіх- ту лем він,
тілько він їде`н,
знаї пу лемкі`вски,
пу українски і англійски,
такий, шу аш вже завчений,
бу був кулись в Міньску.
зроблю я то заміст тя,
значит- замісьць теби,
прищеплю в твоїм гуроді
мулудії щепи.
шо ти там всьо їш биз масла,
биз масла і сала?
їм биз них,
бу як їх зʼїм,
то ми буди мало.
шо то таке` за тубо`м?
шо? шо? - то є я`пка!
а, хто то їх там лишив?
та та ваша Гапка.
а, шо є за том го`ром?
де? за том гуро`м?
чи - то хата, чи- то хижа,
чи то- просто дом.
а, чи го`ден ти віди`ти?
годен, годен- так.
а, шо там таке сидит?
о, там? та- то птах.
хмари сут над на`ми.
хмари є над нами?
а, там- над дере`вом?
над дере`вом- тіко місяць
і зьвізда` там сьвітит,
буди тепло,
туді буди ше і красне літо.
люди стуят пирид склепом,
видно, шось купуют,
али так там вирищат,
шу сибе ни чуют.
а, шо єст пирид субо`том?
шо? шо?- та- п"ятни`ця.
добри-с вивчив,
во за то- тубі паляниця!
а, де пес?
пес- під сто`лом.
а, де кіт?
під усло`ном
мурликаї сонним тоном.
они мешка`ют меджи гора`ми,
а, ви де-сти замешка`ли?
пуміж лісом, шу ся зве Пралісо`м.
бесідує`ми о селах,
гуво`pим пру села.
о! то - бесі`да весела!
а, кули вече`ра?
кули ся згуто`вит.
ну, ту нима` мови!
Їван Питришин
Додав: ivanpetryshyn (23.04.2024)
| Автор: © Їван Питришин
Розміщено на сторінці : Вірші про мову
Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте :
Переглянули твір - 408 чол.
у Вас # закладок
Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Додати коментар :
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
( 50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++ ")
leskiv : Єдине, що залишилось в українців зараз, це - віра в Господа. Наші "друзі" знову вже вкотре зрадили нас.
leskiv : Оптимістичний, життєстверджуючий вірш.