ой, там в лісі, в лісі,
пусирет Рузті`ча,
була си кубаня нивилика,
а- вічна.
називалася Чорном,
так, Чоpном Кубаньом,
далі діти ни худили,
бу там далі- Чорний Ліс,
ліс-праліс,
чирис який ше ніхто
ни пириліс.
в лісі тім- муравлі`,
шу живут в зимлі`,
а ше чути гулуси`
різних пташок і птахів;
можиш їх пуслухати,
яґби-с хтів.
там кує зузуля,
щибечут сулувʼї,
квилит яструб,
цьвірінькают гурупці`,
дятил бʼє си дзьобом
пу диревах і шукаї хрубачки...
всюда- трави, а в них- губи,
як кажут, гриби`,
всять си кулу стешки
і всьо то люби.
часом, прубiжит си заяць,
абу - сарни чи- улені,
всі курщі дирева- зилені,
абу- жовті вусини,
є багато зіля і багато квітів,
нависні і вліті.
вусини- пітпеньки,
виликi і маленькі,
білі губи, підбирезники,
підусичники,
чи кузарі
і жовті лисята-
всьо бири ду хати.
а ше є я`гуди
різнуго кульо`ру:
а- малинів! - чурниць!
і драпаків- мори!
можна знайти навіть роги,
уленячі роги,
ходят там і лосі,
вилитенскі курови,
али вуни, як і вувки`-
дужи нибиспечні,
як мидведі чи лисиці,
а, як хцеш вуди, там нима криниці,
а є тилько узирця абу ше куба`ні:
з них ни можна пити
ні ввечир ні зраня.
маїш мати свою воду
в слоїку чи в ґанці-
лемки - тo люд прустий,
ни - як італьянці.
кулись, бавилися діти
в лісі, нидалеко,
прулітали над лугами
чаплі, буськи і лилеки.
любіт ліс,
бу там кулись,
жили відуни,
як ірланскі друiди-
і всьо той знахар знав,
всьо чув і всьо видів,
рузмувляв з бушками лісу,
хащів і бурів,
і прусив уклінно Пана,
шуби ни pухав курів.
в лісі, певно, жив Велес,
абу- Всюдивид,
там му ставили халупку
з дирев і з гіляк-
то був дужи певний знак!
треба було там клякнути,
пупрусити доброчинства,
налити в гурнец вуди,
пуклунитися й піти.
так кулись жив субі ліс,
тихо він живе і зараʼ:
як ти ліс ни пушануїш,
чикаї на теби кара
віт бушків лісувих,
віт Пана і дирев-
ти пучуїш зьвірів рев,
тибе схопит Блуд,
обвиде Мана`-
лі`суві влада дана`.
Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:
Переглянули твір - 260 чол.
у Вас # закладок
Автору за твір:
Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 0
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")