зьвірята
/лемківска мова/
треба добри знати,
які лісуві зьвірята:
бобе`р, боpсу`к і виві`рка,
дик чи вепр, дика свиня,
рогач- о`лень, їж і заяць,
куна`, кирти`ця, ланя`.
ланю ше кличут са`рна-
ласиця, ли`ска, медвідь,
мишпергач, рись, свистак,
щур, миш і лось-
знаїш з тих зьвірів
хоть шось?
вдома тожи є зьвірята:
баран, бик, віл, кізьля,
кінь, кіт,
є курова і куза,
є усел абу сумар,
є паця, пес і свиня,
цап, тиля, вівця, ягня.
можи бути і хумʼяк-
во так!
є ше лісуві птахи,
лісуві і пулюві:
яструб, бузьок,
гуpубец,
голуб, жолна абу дятил-
треʼ і других птахів знати:
є зузуля, шу кує,
куроп́атва є житах,
пирипилиця - тожи птах.
є ше лебідь і вурона,
ластівка, урел, синичка,
є сува, сойка, сурока-
чирис них удна мурока!
є ше жайвуронок
і сьпівучий сулувій-
чути і видіти мій.
є птахи і думашні:
гуси, гусаки, гусята,
качки, качурі, качата,
кугути, курі, курʼята,
пави, пантарки, індички,
гусокачки, качко-курі,
і цисарки илигантні-
всі пищат, кричат,
сьпівают-
думаю, їх добри знают.
Їван Питришин
|