Коментувати також можна з та

Пт, 26.04.2024, 09:04
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Свій День народження ...
Всего ответов: 464

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

ПОПЕЛЮШКА 2-37

Всілися у повній тиші - жінка на передньому сидінні справа, огрядний на  місці водія і єдине, що залишилося йому, було місце ззаду над затиснутим між сидіннями мерзотником.  Ставити на нього ноги він не наваживався, а тому не сів, а ліг в усю довжину. Розміри салону "Волги” це дозволяли. Огрядний увімкнув стартер і "Волга” рушила, спочатку потихеньку, ледь знаходячи  місце для проїзду між товстими стовбурами старих дерев, а потім, діставшися автостради, все швидше і швидше. Огрядний кілька разів намагався хоч якось та  відновити втрачены стосунки, та жінка різко обривала усі його спроби. А тим часом автівка дісталися вулиць міста і почала  просуватися трохи повільніше, звертаючи то вправо, то вліво.    
- Куди це ми? – майнуло у голові хлопця, - Як  до найближчого відділення, то дістались би  вже давно.
І раптом його думки обірвали слова жінки, по тону відчув, що  звертається  не до огрядного, а саме до нього.
- Уставай! Проводиш мене до телефону-автомату, бо я після усього, що трапилось,  нездатна і кроку  ступити сама . 
Помовчала мить і  додала вже огрядному:
- А ти притормажуй, притормажуй, поки  будку не  проїхали!..
І огрядний слухняно загальмував. Розчинилися дверцята - спочатку передні, потім задні, і голос жінки наказав йому: 
- Виходь, виходь, доїхали... Що ти там мешкаєш?. 
А він і не мешкав, а просто не міг вилізти із салону, не наступаючи раз у раз на злочинця. І кожен дотик ноги  до його тіла був для нього вкрай неприємний. Та нарешті  впорався і торкнувся ногами асфальту. Озирнувся навколо. Вони знаходились на якійсь незнайомій  вулиці із приватними будинками, але не звичайними, якими було забудовано майже треть місця, а якимись особливими – охайними, за високими парканами, не схожими один на одний.
- Що ти тут роздивляєшся - ніколи... ходім до до автомату.
І попрямувала до будки під синюватим ліхтарем на верхівці електричного бетонного стовпа, а він поспіхом за нею. Діставшись будки вона розчинила дверцята, що тихенько  рипнули, і увійшла, а він залишившись  назовні, щильно причинив за нею дверцята, вважаючи, що чути чужі розмови вкрай не вічливо.  Але жінка, не повертаючись до нього, розчинила наосліп дверцята і сказала наполегливо:
- Чого став стовпом? Заходь заходь усередину – так мені буде спокійніше.
І він, хоч і боком, та втиснувся до будки. А жінка, кинувши монетку до отвору, вже повертала диск, набираючи номер. Спочатку у рурці чулися лише довгі сигнали визову. Так тривало  кілька довгих хвилин, та ось нарешті рурка обізвалася жіночим голосом:
- Альо! Це ти? Ну ти і даєш - вже так пізно. А він? Спить звичайно . Без задніх ніг. Будити? Навіть і не проси. Бо ледь заснув - із пігулками. В нього ж серце хворе. А ти, як завжди, із своїми вибриками.
Голос у рурці лунав гучно. Він розрізняв усі слова, мабуть абонент знаходився десь поруч. Жінка, притиснута до нього маленькими розмірами будки,  ворухнулась, переклала рурку до іншої руки і продовжила розмову чіткими короткими фразами і кожна  лунала, як наказ.  
- Слухай, ти там, не базікай, а буди. Справа невідкладна. Будеш мешкати, отримуєш на горіхи. А тепер уперед та швидше. 
І на іншому кінці провода настала повна тиша. Та тривала вона недовго і перервалася хрипким чоловічим голосом:
-Ладо! Ти? Що у тебе трапилось?  Та не питаю, не питаю а вже вибігаю.   І враз у рурці почулись короткі сигнали отбою.
- А тепер виходимо, - наказала жінка, - та  ідемо он туди!  - 
          І вказала рукою на триповерхвий будинок за бетонним двометровим парканом, що знаходився   ліворуч. Вони ще не подолали і пів-відстані, як важкі залізні двері вмуровані у паркан із гуркотом розчинилися і з них, не вийшов, а просто таки викотився товстий високий чоловік у довгому халаті і попрямував до них, помітно припадаючи на праву ногу.. .
Жінка прискорила ходу і ось вже дві постаті застигли у обіймах:
- Доню, моя!
- Татку! 
                - Та що такого страшного трапилося , що ти так серед ночі... А хто це із тобою? Щось я його  ніколи не бачив.
 - Це мій рятіввник, татку, як би не він не було б більше у тебе доні. Відвезли б до лісу, облили  бензином і спалили  живцем. Саме таке вони мені   і обіцяли.
  -  Заходь додому, ти ж вся тремтиш, А там і розповіш усе докладно. А чого це Валентин із "Волги” не виходить?
                   - Та був колись Валентин, а тепер боягуз і зрадник. Кинув,  мене одну серед ночі, кинув у брудних лапах злодіїв і гвалтівників. І коли б не цей... коли б не цей...
                          Далі говорити вона була вже несила -  плечі здригалися, ридання душили її. Та тривало таке недовго. Вона узяла себе до рук і заговорила спокійним діловим тоном, наче йшлось про щось буденне і звичайне:
- До тебе зійду трішечки пізніше, а тепер поїхали із нами. Ми ж не самі - у багажнику три гвалтівники  міцно зв’язані  лежать, а четвертий у солоні на підлозі між сидіннями. Тут така делікатна справа. Здавати їх до рук міліції, з тим, щоб там за всіма правилами провели слідство, а потім, мене, твою єдину доню, ославили на весь широкий світ мені щось не хочеться. Цього треба уникнути. У тебе ж є друг, яхтсмен, до речі ти якось казав, що його із полковників міліції до генерала  нещодавно підвищили.  
Батько жінки хитнув головою і погодився:
              - Так! Є такий на прізвище  Мироненко, а на ім’я Петро. Ми  із ним  під вітрилами не один десяток років проходили. І у своїй професійній справі  ас, справжній. Займається тепер особливо важкими злочинами Ти права - саме нам він тепер і потрібний. Ну добре - я піду переодягтись, бо соромно якось у такомц вигляді на люди виходити, а заодно і Петрові зателефоную. Гадаю, він порадить і допоможе, зв’язки у нього - сама уявляєш. І тобі, доню, гадаю, переодягтися теж не завалить. Та і час вже повернути твоєму рятівнику його футболку. Хіба не бачиш, що він вже гусячою шкірою від холоду вкривсь. Що баритеся  - заходьте, заходьте, Поки те та се, а Мирослава вам чаю вскип’ятить. Гадаю, після усього, що трапилось, це виключно  корисно.
                      Вони пили чай у маленькій вітальні на другому поверсі. А Мирослава, худа сорокарічна смуглява жінка із недобрими очима, намагалася видавати із себе вкрай чемну, приязну і досвічену господиню. Та   вдавалася це їй важкувато. Видавали її справжню сутність, як  природна недоброзичливість, так і брак виховання і освіти. То вовчі вогники у очах запалахкотять, то наголоси у найпростіших словах ні на місці опиняться, Колишня прибиральниця, навіть і отримавши статус законної дружини,  справжньою обороницею домашнього вогнища так і не стала, а лише виконувала її роль   не кращим чином.  Відчувалося, що врятована ним жінка, її падчерка, відноситься до Мирослави, своєї мачухи,  без особливої приязні і поваги, та намагається втримуватися від різких слів,  скоріш за все лише  заради батька - так вирішив він. Нарешті чай було допито, а в дверях вже стояв господар і батько молодої жінки,  вдягнутий у темний суворий костюм із смугастою краваткою і чорних блискучих черевиках. .
                               - Ну, ось! Про все домовились. Можна і вирушати. Петро пізньому дзвінку звичайно не зрадів, та коли почув про що йдеться, вмить підключив всіх потрібних людей. Гадаю, тепер, і ти з цим погодишся, що краще  цю делікатну справу не владнати - і злочинці по повній отримають, і все, що торкається тебе, залишиться у повній таємниці.   
                    - Через хвилину вони вже були біля "Волги”. Огрядний Валентин, помітивши їх, відразу відчинив дверцята і виштовхнув через них назовні своє желеподібно тіло. 
- Радий вас бачити, Гнате Дмитровичу. Я вас тут вже і  зачекався
                              Та батько жінки бул завсім не налаштований підтримувати  розмову із ним,  після усього що сталося, а тому тільки сковзнув по Валентину очима і потягнувся до передніх дверцят автівки,  додавши 
                                   - Сідай, сідай, доню, потерпи вже цього мерзотника  поруч наостаннє, а ми із твоїм геройським хлопцем ззаду влаштуємось.
                           Жінка всілася поруч із Валентином, та усім своїм виглядом намагалася виказити, як їй це огидно і нестерпно.
                    А вони тим часом розчинили задні дверцята і зазирнули вглиб салону. 
                     - Ба, та тут у нас гість!  - вдавано бадьоро
промовив Гнат Дмитрович, -  Ну, що, ж! Прийдеться, хоч, ой, як не хочеться,  таку гидоту поруч із порядними людьми терпіти. Ану, допоможи мені, - звернувся він до хлопця, -  Я його за тулуб, а ти  за ноги. Дай я тільки ліві дверцята розчиню. Ну, і важкий, зараза, ну і незграбний. Та де ж тут зграбному бути, коли і руки і ноги у путах. А ще й і про кляп не забули. Це добре – зайвими балачками дорогою заважати не буде . 
          І ось  злочиниць вже  сидить поміж ними на задньому сидінні, а "Волга” вирулює на автостраду. 
- Слухай адресу, - наказує Гнат Дмитрович Валентинові, - Червнева шість. Це поруч із майданом Ватутіна. Там райвідділок у якому нас вже чекають. 
                                     Валентин тільки мовчки хитнув головою, а розмовляти вже не наважувавсь Автівка в’їхала до центральної частини міста, покружляла трохи і вирулила на тиху вулицю з обох боків обсаженою старими тополями. Гнат Дмитрович пильно вдивлявся у номери будинків і наказував. 
                    - Розвертайся,  треба трохи назад. Так. Ще трохи. А ось і доїхали. Я вийду, піду, домовлюся, щоб автівку у двір пропустили. Зайві очі у такій справі  не до чого.
                            Гримнули дверцята і Гнат Дмитрович попрямував до дверей райвідділку, а підійшовщи роздивився трохи і натис на цяточку дзвоника. А вже за мить двері відчинилися, на порозі з’явилася темна постать міліціонера, і почувся голос:.
-  Доїхали? Добре! А тепер піду ворота відчиняти.


Додав: вершник (20.06.2013) | Автор: © Юрій Іванов
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1953 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 4
avatar
1 Asedo1949 • 15:54, 20.06.2013 [Лінк на твір]
Життєві у Вас розповіді. У заголовку одруківка чи Ви її так змінили? 55555
avatar
Спасибі, що помітили одруковку - виправив.
avatar
3 Davudenko • 19:58, 20.06.2013 [Лінк на твір]
hands 55555
avatar
4 natalka7474 • 18:11, 26.06.2013 [Лінк на твір]
ГАРНИЙ ТАІР. ЧИТАЮ З ВЕЛИВОЮ ЦІКАВІСТЮ І ОЧІКУВАННЯМ ПОДАЛЬШИХ ПОДІЙ. up


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz