Коментувати також можна з та

Чт, 25.04.2024, 07:00
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Що Ви частіше робите у часи душевних розломів?
Всего ответов: 786

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

Про розкол ОУН

Про розкол ( розбрат ) у лавах ОУН є багато свідчень учасників тих подій.
Але дивно, що вони багато в чому суперечать офіційній версії. Виходячи із
таких свідчень, виникає сумнів у правдивості офіційної версії, мабуть скорегованої з ідеологічних міркувань , або просто внаслідок поверхневого
ставлення до тих подій.
Степан Бандера, звичайно, був одним з провідних  учасником того розколу.
Але, чи  він особисто був  ідеологом цього розбрату, чи піддався впливу  якихось «позапартійних» чинників. Достеменно, що напередодні Другої світової  війни, до організації діяльності ОУН, з боку молодої генерації («діяльності») до ПУН було багато претензій. Спочатку , сподвижники  Бандери виступали як реформатори, потім як опозиціонери, і в кінці
перетворилися в  заговірників.
Голова Проводу ОУН А.Мельник пропонував реорганізацію структури ПУН,
Ввести до його складу нових членів. Бандері він пропонував  посаду Референта по зв'язкам з краєм. Практично ,це була б друга особа , після Голови, в організації на теренах Східної Європи. Єдине,  що залишалось незмінним, відповідно до Статуту ОУН, це підзвітність референта Голові ПУН. 
Далі , наводжу свідчення учасника тих подій і автора книги «Розбрат»  Зіновія Книша:

Хто знає, може б до того й дійшло, якби за плечима заговірників не діяли тайні сили, що перемінили їх з опозиціонерів у заговірників і безупинно штовхали на шлях боротьби за владу, замість змагати до реформи ПУН. Найбільше пер до того Ріко Ярий. Я особисто був свідком, як він танцював навколо Бандери в Завберсдорфі, запрошуючи його до себе на хутір у гостину. Просто несмачно було глядіти, як старша будь-що-будь людина, колишній старшина, а тепер член ПУН і Провідник Великонімецького Терену скаче довкола того молодика. На цьому місці не від речі буде ближче спинитися на особі Ріка Ярого, що стільки лиха накоїв в ОУН.
Г. Полікарпенко, автор брошури "Організація Українських Націоналістів під час другої світової війни" ось такими словами характеризує особу Ярого та його участь у змові Бандери: "Один з аргументів, що промовляє за наявністю німецько-советської руки в розколі, є між іншим особа Ріхарда Ярого. Його постійна тяга до німецьких кіл, його міцні зв'язки з німецькими чинниками в спробах тероризувати Провід ОУН є речами загальнознаними для всіх, хто жив минулого десятиліття в Німеччині у сфері українських політичних інтересів. Ярий був на чолі диверсії доти, доки впевнився, що розкол став хронічним явищем. Забезпечивши сталість диверсії, Ярий блідне й відходить у тінь. "Мурин зробив своє, мурин може відійти". Його зловіща фіґура знову появляється на денне світло 1943 року тоді, коли Німеччина робить спроби впрягти в свою вже розхитану колісницю деякі українські сили з лісу.
Тоді, як для кожного члена ПУН революційна діяльнісь була зв'язана з матеріяльною скрутою, а іноді і зо злиднями, Ярий доробився двох маєтків, у Фалькензее коло Берліна і в Пріґніц коло Відня.
Що він виконував в українському середовищі не лише завдання Ґітлера, свідчить те, що він довгий час по останній війні перебував летально в Австрії, в свому маєтку під Віднем.
Ярий, без сумніву, був найяскравішою фігурою розколу в сенсі обдарованости, політичного розуму і свідомої підлоти.
(Г. Полікарпенко: Організація Українських Націоналістів під час другої світової війни, /V доповнене видання, за редакцією Б. Михайлюка. На чужині 1951, ст. 43-44).
А.Мельник розумів, що з фінансами організації не все ладно, і вимагав від Ярого( Ярги нім.) постійної звітності, котрої той уникав. Ярому було потрібно якимось чином «сховати кінці у воду» і уникнути покарання за розтрату. Виходом з такої ситуації, для себе, Ярий вважав позбавлення Мельника можливості контролювати фінаси. Усунути  Мельника з посади Голови Проводу правовим методом було не можливо. Для цього, принаймні, потрібно було рішення Великого збору. Зважаючи на авторитет Мельника, така перспектива для Ярого була примарною. Залишався  один вихід,- шляхом розколу організації і виведення її частини з під контролю Голови . Зважаючи на те, що під час тих подій, всі фінанси були у руках Ярого, то він їх  і спровадив на організацію розколу.

 Про німецьку руку в розколі ОУН читаємо там же  (Г. Полікарпенко: Організація Українських Націоналістів під час другої світової війни, /V доповнене видання, за редакцією Б. Михайлюка) на сторінці 50; "Поручник Волинець переказав, що в часі його допиту в Гестапо, шеф Гестапо в  Рівному, Міллер, заявив: "Ми видали мільйони грошей і вклали несамовиті зусилля, щоб поруч Мельника поставити Бандеру. Ми не пожаліємо нічого, щоб створити ще десять Бандер, а самостійної України таки не буде." (Поручник Волинець був розстріляний німцями в Житомирі).

Стільки Полікарпенко.Натомість Шуляк, правдоподібно краще зорієнтований, бо брав особисту активну участь у подіях того часу на Волині, подає, що німці не розстріляли Волинця, до речі, сотника, а не поручника. Вони вели його на розстріл, але вдалося йому втекти. Пізніше був командиром повстанської сотні на Волині. Коли бандерівці підступним способом роззброювали відділи УПА, сотника Волинця задушили путом.

Багато питань виникає і при ознайомленні з « Акт з дня 10 лютого 1940року»,Котрий був затверджений  на конференції в Кракові, і котрий вважається за початок створення  ОУН-Б(Бандерівці). Протоколу, як такого, не має в жодному архіві, хто з делегатів і від яких низових організацій був присутній не відомо. Рішення , які були затверджені актом, датуються різними числами: одні 10, інші 11, черговість прийнятих пунктів те ж не соблюдається,  ранішніші  приймаються 11числом , а пізніші, -10.
Наведені  факти явно свідчать про наявність  заколоту, з метою позбавлення Голови ПУН контролювати фінанси організації  і керувати ОУН в цілому.Після подання Головою до Верховного Трибуналу на організаторів заколоту. 
Трибунал заочно виніс  смертельний вирок Бандері. Мельник, як  Голова ПУН скористався своїм правом, і помилував Бандеру і його сподвижника,зважаючи на їхню молодість.
Мета заколоту була досягнута, єдність ОУН розколота, фінансова основа
Залишилася в руках  особи з темними минулими і майбутніми зв'язками
З німецькою контррозвідкою .

«Заговірники в ОУН під проводом Степана Бандери перелічилися. Вони не доцінювали українського народу, в якого, після століть боротьби, державного впадку, терпіння і нарешті національного відродження таки потрапили закорінитися в душі первні правопорядку і пошани до власного, самим собою створеного авторитету. Диверсія Степана Бандери знайшла в собі і за собою стільки сили, що могла розколоти ОУН, створити з її частини власну організацію, зібрати під її проводом велику кількість прихильників і втриматися довший час, фактично по сьогодні, але не могла здобути настільки сили, щоб повністю заволодіти Організацією Українських Націоналістів, зліквідувати всі осередки спротиву до себе і неподільно залишитися виразником ідеї націоналізму. А через те не мала успіху, того успіху, що єдино оправдує в історії революції та внутрішні перевороти. Тільки успіх, повна і беззастережна перемога дає перед майбутніми поколіннями моральне розгрішення за насильство й революцію. Хто переміг — той має рацію, горе тому, кого перемогли!
Диверсія Степана Бандери Націоналістичним рухом не заволоділа. Вона його тільки розколола й оформилася в його частину, нехай і велику. Але бувши обтяжена первородним гріхом потоптання власного авторитету в Організації, зламання власної присяги вірности, вона не встоялася і сама підпала дальшому процесові  атомізації. А через те суворий буде над нею колись суд історії.»
 

Додав: oles (27.10.2014) | Автор: © Олесь Розхристана Душа
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1413 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 3
avatar
1
1 natalka7474 • 19:32, 28.10.2014 [Лінк на твір]
Багато інформації сьогодні про ОУН та УПА. Цікаво. Люблю читати такого роду твори. Дякую!
avatar
0
2 oles • 02:23, 29.10.2014 [Лінк на твір]
Дякую Вам,пані Наталю, що завітали та залишили коментар. Історія, хоч чомусь, та все таки повинна нас навчити,щоб ми не наступали двічі на одні і ті ж граблі. До речі, подібний розкол
відбувся у нас і з РУХом. Допоки ще живі учасники і "герої" тих подій об*єктивної інформації недостатньо, а це ж був великий розкол потужної громадської сили в Україні. Якби не було того розколу, то не було б в нашій історії Януковича і К та нинішньої війни на Сході...Заходьте ще, буду радий.Творчих ВАМ УСПІХІВ ТА НАТХНЕННЯ.
avatar
0
3 oles • 02:26, 29.10.2014 [Лінк на твір]
Дякую Вам, пане Іване, за коментар та оцінку.Заходьте ще, буду радий. творчих Вам успіхів та натхнення.


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz